Surinaamse ingredienten

Gember (gemberwortel, djahé, ginger)

Wat is het?
De wortelstok van de tropische plant Zingiber officinale. Samen met knoflook echt één van de basisingrediënten in de Surinaamse keuken.

Hoe te gebruiken?
Schillen, schrappen of raspen. Als je plakjes of reepjes wilt gebruiken, snijdt dan “op de draad” schijfjes af zodat je geen taaie vezels/draadjes krijgt. Wij gebruiken verse gember vooral bij het maken van onze huisgemaakte gemberbier, oftewel “gingabirie”.

Laos ( laoswortel, galangal, galanga)

Wat is het?
De wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gember-familie.

Hoe te gebruiken?
In wat dikkere, gekneusde plakjes laten meestoven in maaltijden of soepen en er voor het opdienen weer uitvissen. Of fijnmalen in boemboes en sauzen. De smaak lijkt wel wat op die van gember, maar is frisser en minder scherp.

Koenjit ( kurkuma, geelwortel, kunir (Indonesië), haldi (India)

Wat is het?
De wortelstok van de tropische plant Curcuma longa, lid van de gember familie. Koenjit wordt niet alleen gebruikt voor de smaak maar ook voor de gele kleur. Bijvoorbeeld in kerriemengsels, piccalilly en zelfs margarine. Het wordt ook wel gebruikt om het veel duurdere saffraan te vervangen, vandaar de naam “Indiase saffraan”.

Hoe te gebruiken?
De wortel in schijfjes meestoven in maaltijden of fijn malen in boemboes. Voor het kleuren van bijvoorbeeld gele rijst (nasi kuning). De smaak is een beetje bitter, mosterd- en aarde-achtig, vooral in poedervorm. Maar omdat het zo ontzettend vlekt is koenjit-poeder toch wel erg makkelijk. Meestal is een half theelepeltje poeder al genoeg in een recept. Verse koenjit kun je wel een tijdje bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook.

Taugé ( taogé, taugeh, sojascheuten, beansprouts )

Wat is het?
Taugé is het Indonesische woord voor spruit of kiem.

orten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen. Taugé is lekker knapperig en smaakt een beetje naar kool en is licht bitter. Verse taugé hoort wit & stevig te zijn.

Hoe te gebruiken?
Was de taugé voor gebruik. Als je dat doet in ruim water komen de groene velletjes van de mungboon bovendrijven en kun je die er makkelijk uitscheppen. Meestal wordt het een paar seconden geblancheerd of in een zeef overgoten met kokend water om daarna meteen teruggekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren. Daarna op het laatste moment toevoegen aan soep of roerbakschotels of salades.

Wij gebruiken taugé voornamelijk bij onze saotosoep en gado gado.

Tahoe ( tofu, tahu (Indonesië), sojakaas, bean curd)

Wat is het?
Zoals van gewone melk kaas wordt gemaakt, zo wordt van sojamelk tofu gemaakt. Aan warme sojamelk wordt een stremsel (coagulant) toegevoegd waardoor de sojamelk begint te klonteren. Die klontjes schep je in een met kaasdoek beklede vorm, gewicht erop, vocht eruit en je houdt tofu over. In tegenstelling tot kaas, die moet rijpen/fermenteren, is tofu het lekkerst als hij zo vers mogelijk gegeten wordt.

Hoe te gebruiken?
De wat stevigere tofusoorten zijn vooral geschikt om te bakken, frituren, verkruimelen, vullen, etc. De zachtere tofusoorten zijn geschikt om zachtjes te stoven, in een jasje te frituren of zelfs rauw te eten.

Tempeh ( tempé, sojabonenkoek, sojabonencake)

Wat is het?
Gedroogde sojabonen worden eerst grof gehakt, dan gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. De uitgelekte opgedroogde sojaboontjes worden daarna vermengd met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus) en in ventilerende, plastic vormpjes weggezet om bij een temperatuur van 30-35 C te fermenteren. De boontjes zijn na dan na 2-3 dagen aan elkaar vastgekoekt en vormen een stevige cake.

Hoe te gebruiken?
In plakjes, staafjes of blokjes snijden. Je kunt de tempeh vooraf marineren en daarna bakken, dan blijft die vaak wat zacht van binnen. Je kunt de stukjes ook eerst bakken/frituren tot ze knapperig en bruin zijn.

Terie (ikan teri, gedroogde indische ansjovis)

Wat is het?
Ikan betekent vis en teri is de soortnaam van een klein, enigzins doorschijnend visje met blauwzilvere streep dat niet groter wordt dan 12 cm en familie is van de ansjovis.

Hoe te gebruiken?
Week de gedroogde visjes eerst 1 à 2 minuten in koud water om ze te ontzouten, spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Bak ze daarna in wat olie op halfhoog tot hoog vuur in ± 3 minuten knapperig en laat ze op wat keukenpapier uitlekken. Kort frituren kan ook.

Cassave (Singkong, Manihot esculenta )

Wat is het?
Cassave of maniok is de eetbare wortelknol van Manihot esculenta De planten zijn struiken met een hoogte van 1,5 tot 5 meter. Alle delen van de plant bevatten een melksap. Er zijn soorten die een lange wortelstok produceren, andere soorten hebben meerdere wortelknollen.
Er zijn 98 Zuid-Amerikaanse soorten bekend die meestal in Brazilië voorkomen., een verhoutende, overblijvende heester, met handvormige blauw/groene bladeren.

Hoe te gebruiken?
De bereiding van cassave kent vele variaties, zoals bijvoorbeeld: kroepoek van cassavemeel bakken, in soep, gewokt met gember en knoflook, gefrituurd als chips of patat en geserveerd met bakkeljauw.

Pom

Wat is het?
Pom is een populaire Surinaamse ovenschotel. Pom is van origine een traditioneel Creools gerecht. Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in het binnenland van Suriname groeit. In de volksmond noemt men deze tayer pongtaya of pomtayer en het daaruit bereide gerecht noemt men pom.

Tip:

  • Pom eet men met rijst, kip en groenten
  • Pom eet je ook als broodbeleg op een surinaams puntje met komkommer op azijn.

Bakabana

Wat is het?
Bakabana is een Surinaams-Javaanse lekkernij, die bereid wordt met bakbanaan en geserveerd wordt met echte pindasaus..

Hoe te gebruiken?
De bakbanaan schillen en in dunne plakken snijden, vervolgens de bananen in het beslag dompelen en direct in olie goudbruin bakken.

Serveertips
Serveren met Pindasaus

Goelong Goelong

Wat is het?
De gekleurde flensjes (pannenkoeken) die gevuld zijn met lekkere geraspte kokos. De originele Javaanse benaming is Dadr Gulung of Dadar gulung

Accepteren
indianking.nl maakt gebruik van Cookies meer informatie.